H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Ιστορία

Η Κάρπαθος είναι η μυθολογική πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού και νήσος της γέννησης του Πρωτέα και ανατροφής της Αθηνάς. Στην Κάρπαθο έζησε ένα μέρος της ζωής του και ο Προμηθέας. Η κατά τον Όμηρο "Κράπαθος" αρχικά αναφέρεται ότι βρισκόταν υπό Μινωική επιρροή και αργότερα υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας μέχρι το 400 π.Χ., που κατακτήθηκε από τους Ρόδιους. Κατά την αρχαιότητα, υπήρχαν 4 οχυρωμένες πόλεις: η Αρκέσεια, η Βρυκούς, η Κάρπαθος και η Νίσυρος, στη νησίδα Σαρία που παλαιότερα ήταν ενωμένη με την Κάρπαθο. Στον πορθμό πλάτους 100 περίπου μέτρων που χωρίζει σήμερα τα δυο νησιά, από τη μεριά της Καρπάθου, υπάρχουν ερείπια του αρχαίου ναού του Πορθμίου Ποσειδώνα, ενώ ο όρμος του Τριστόμου ήταν το μεγάλο φυσικό λιμάνι της αρχαίας Βρυκούντος. Μεταγενέστερα, πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Ρωμαίων και των Βυζαντινών, των Αράβων, των Γενοβέζων (Ανδρέα και Λουδοβίκο Μορέσκο) των Ενετών (οικογένεια Κορνάρο) και των Οθωμανών Τούρκων. Το Μεσαίωνα, το νησί ονομαζόταν Σκαρπάντο (Scarpanto). Το 1913, παραχωρήθηκε στους Ιταλούς. Η ελευθερία ήρθε νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, όταν στις 5 Οκτωβρίου 1944, με πρωτοστάτες τους κατοίκους των Μενετών, ξεκίνησε η επανάσταση και οι Ιταλοί εκδιώχθηκαν από το νησί. Ανάλογο κίνημα εκδηλώθηκε και στο Απέρι την ίδια μέρα με πρωτοστάτες τους νέους του χωριού. Στις 11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, στο Απέρι έγινε η παράδοση των Ιταλών και η διακήρυξη ένωσης με την Ελλάδα, υψώθηκε η Ελληνική σημαία και τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία. Στις 8 Οκτωβρίου μια βάρκα με αποστολή Καρπαθίων, η Ιμμακολάτα, ταξίδεψε μέχρι την Αίγυπτο για να ανακοινώσει το μήνυμα της ελεύθερης Καρπάθου.
Η Κάρπαθος, το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου (μετά τη Ρόδο). Έχει έκταση 301,2 τ.χλμ., 160 χλμ. μήκος ακτών και συνολικό πληθυσμό 6.511 κατοίκους.
Αποτελεί πλούσιο βιότοπο και για αυτόν τον λόγο διαθέτει προστατευμένες περιοχές, όπου επιζούν πληθυσμοί προς εξαφάνιση. Βρίσκεται στην μέση του Καρπάθιου πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και έχει πρωτεύουσα τα Πηγάδια ή Κάρπαθος (2.180 κάτοικοι).

Ονομασία

Για την ονομασία του νησιού, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο θρύλος του νησιού αναφέρει ότι επειδή οι πρώτοι κάτοικοι αγαπούσαν υπερβολικά τον τόπο τους, έκλεψαν τους Ολύμπιους θεούς και τους έφεραν εδώ. Για την πράξη αυτή, ονομάστηκαν Αρπάθεοι. Αργότερα μετατράπηκε σε Καρπάθεοι και τέλος σε Καρπάθιοι οπότε και η Κάρπαθος. Ο Όμηρος την ονομάζει Κράπαθο, σύμφωνα με αναφορά στα Γεωγραφικά του Στράβωνα. 'Aλλα αρχαία ονόματα του νησιού είναι Τετράπολις, Ανεμόεσσα και Ανεμούσα, ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Scarpanto (η ονομασία αυτή για το νησί επιβιώνει ακόμη στα ιταλικά). Η Κάρπαθος έχει δώσει το όνομά της στο πέλαγος που την περιβρέχει, στο Καρπάθιο Πέλαγος.
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Ημέρα
Μήνας
Χρόνος
Νύχτες
Ενήλικες
Παιδιά
OI ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ
ΔΩΜΑΤΙΑ
Το ξενοδοχείο Ιωλκός αποτελείται από 38 επιπλωμένα δωμάτια με σύγχρονη διακόσμηση.Διαθέτουν μπάνιο με ζεστό και κρύο νερό, καθώς επίσης ντους, τηλεφωνική γραμμή και μουσική. Υπάρχει επίσης αίθουσα τηλεόρασης με καλωδιακή σύνδεση.
ΧΩΡΟΙ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΟΥ
Το ξενοδοχείο Ιωλκός διαθέτει μια αίθουσα πρωινού και ένα μπαρ τα οποία εξασφαλίζουν αναψυχή στους κουρασμένους ταξιδιώτες. Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης σνακ μπαρ και μπαρ στην πισίνα, ιδανικά μέρη για ξεκούραση, ιδιαίτερα μετά από μια κουραστική μέρα ή εκδρομή.
ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Η ευρύχωρη πισίνα για τους επισκέπτες βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά του ξενοδοχείου.Εγκαταστάσεις όπως θυρίδες καταθέσεων, υπηρεσία φαξ, συνάλλαγμα και 24ωρη υπηρεσία υποδοχής υπάρχουν επίσης για τους επισκέπτες.
Ενημερωτικό δελτίο
Παρακαλώ εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε νέα και προσφορές του ξενοδοχείου μας
Βιβλίο Επισκεπτών
συμπληρώστε το όνομα και το σχόλιό σας
Όνομα
email
σχόλιο